Czy przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego bank wymaga zaświadczeń z KRUS, urzędu skarbowego i ARiMR?

Grzesiek_1979
|
Jestem na etapie przygotowywania dokumentów do rozmów o restrukturyzacji gospodarstwa rolnego i chciałbym ustalić, czy bank standardowo wymaga aktualnych zaświadczeń o niezaleganiu. Chodzi mi konkretnie o KRUS, urząd skarbowy oraz ARiMR, ponieważ w różnych oddziałach pojawiają się rozbieżne informacje. Czy takie dokumenty są potrzebne już przy złożeniu wniosku, czy dopiero przed podpisaniem nowych warunków restrukturyzacji? Interesuje mnie również, jak aktualne muszą być te zaświadczenia i czy bank akceptuje wersje elektroniczne. Czy ktoś przechodził ostatnio taki etap i może opisać, jak wyglądało to od strony formalnej?

Dyskusja

7 komentarzy
ZenonOddluzenie
U mnie bank przy restrukturyzacji chciał zaświadczeń z KRUS i urzędu skarbowego już na etapie analizy sprawy, a z ARiMR dopytywali dopiero bliżej finalnych ustaleń. Dużo zależy od oddziału i od tego, czy w gospodarstwie były dopłaty, cesje albo jakieś wcześniejsze zaległości, dlatego stąd często biorą się różne informacje. W praktyce często proszą najpierw o podstawowy komplet do wniosku, a aktualne zaświadczenia o niezaleganiu dosyła się później, przed podpisaniem nowych warunków. Pytałeś w swoim oddziale, czy chcą dokumenty od razu w oryginałach, czy na początek wystarczą skany?
Bogdan92
Zwykle bank prosi o takie zaświadczenia, ale często nie już na samym starcie, tylko na dalszym etapie albo tuż przed podpisaniem warunków restrukturyzacji, dlatego te rozbieżności między oddziałami się zdarzają. Pytasz o restrukturyzację w zwykłym kredycie rolniczym czy przy finansowaniu z dopłatą albo pod ARiMR?
Adam84
To często zależy od banku i etapu sprawy, bo jedni chcą takich zaświadczeń już do analizy wniosku, a inni dopiero przed podpisaniem nowych warunków. Pytasz o restrukturyzację w tym samym banku, w którym masz już kredyt, czy o przeniesienie do innego?
Gabriela88
Z mojego doświadczenia banki dość często proszą o aktualne zaświadczenia o niezaleganiu z KRUS, urzędu skarbowego i czasem też z ARiMR, ale nie zawsze już na samym starcie. W wielu przypadkach wystarczą na etapie analizy wniosku podstawowe dokumenty finansowe, a te zaświadczenia dochodzą dopiero przed wydaniem ostatecznej decyzji albo podpisaniem nowych warunków. Dużo zależy od banku, oddziału i tego, czy restrukturyzacja dotyczy też kredytów powiązanych z dopłatami lub programami rolnymi. Pytałeś już konkretnie w swoim oddziale, na jakim etapie chcą te dokumenty?
Zuzanna_88
To często zależy nie tyle od samego banku, co od konkretnego oddziału i etapu sprawy. Przy pierwszej rozmowie albo złożeniu wniosku czasem wystarcza zestawienie sytuacji gospodarstwa, a zaświadczenia o niezaleganiu chcą dopiero później, kiedy sprawa idzie dalej. Z KRUS i urzędem skarbowym banki dość często o to pytają, bo chcą widzieć, czy nie ma zaległości publicznoprawnych. Przy ARiMR bywa różnie, jedni proszą od razu, a inni tylko wtedy, gdy są dopłaty, kredyty preferencyjne albo wcześniejsze zobowiązania powiązane z agencją. Jeśli masz rozbieżne informacje, to możliwe, że w jednym miejscu mówią o etapie wniosku, a w innym o etapie podpisania nowych warunków. Dopytałbym też, czy chodzi o zwykłą restrukturyzację zadłużenia, czy o rozwiązanie powiązane z pomocą publiczną, bo wtedy zakres papierów często się zmienia. To ma być restrukturyzacja w tym samym banku czy przeniesienie finansowania?
JustynaKomornik Odpowiedź
W odpowiedzi do: Zuzanna_88
To nie zawsze jest kwestia samego oddziału, bo sporo zależy też od procedury centrali i rodzaju restrukturyzacji. Z mojego doświadczenia banki dość często proszą o zaświadczenia z KRUS, urzędu skarbowego i czasem też z ARiMR, ale faktycznie nie w każdym przypadku już na starcie. Część placówek zbiera je dopiero przed decyzją albo przed podpisaniem nowych warunków, więc te rozbieżności się biorą właśnie stąd. Składałeś wniosek o zwykłą restrukturyzację zadłużenia czy pod kredyt preferencyjny?
Teresa_Upadlosc
Z tego co wiem, nie ma tu jednej sztywnej zasady dla każdego banku i nawet między oddziałami potrafią być różnice. Często zaświadczenia z KRUS, urzędu skarbowego czy ARiMR nie są wymagane już na start, tylko dopiero na dalszym etapie albo przed podpisaniem nowych warunków. Sporo zależy też od tego, czy to jest zwykła restrukturyzacja zadłużenia, czy sprawa jest powiązana z pomocą publiczną albo zabezpieczeniami. Pytasz o restrukturyzację w banku komercyjnym czy spółdzielczym?