Restrukturyzacja gospodarstwa rolnego a poręczyciel kredytu – czy bank musi go włączać do rozmów?

WaldekOdSiana
|
Jestem po złożeniu wniosku o restrukturyzację gospodarstwa i czekam na pierwsze spotkanie w banku, a przy jednym kredycie inwestycyjnym na około 280 tys. zł mam jeszcze poręczyciela. Bank na razie rozmawia tylko ze mną, ale poręczyciel dopytuje, czy powinien dostać jakieś pismo albo być obecny przy ustalaniu nowych warunków. Nie chcę, żeby później wyszło, że coś zostało zmienione bez jego wiedzy i zrobi się z tego dodatkowy problem. Czy przy restrukturyzacji gospodarstwa bank musi informować poręczyciela o zmianie harmonogramu albo warunków spłaty? Ktoś miał taką sytuację już na etapie ustalania układu z bankiem?

Dyskusja

1 komentarzy
Marcin_96
Z tego co opisujesz, dużo zależy od tego, czy bank ma tylko rozmawiać o samej restrukturyzacji spłaty, czy też chce zmieniać treść umowy kredytowej albo zakres odpowiedzialności poręczyciela. Jeśli wchodzą zmiany, które mogą dotyczyć jego zobowiązania, to brak informacji dla poręczyciela może potem robić problem. Sam bym dopytał bank wprost, czy przewidują jego podpis pod aneksem albo osobne zawiadomienie. Masz już informację, czy chodzi tylko o wydłużenie spłaty, czy też o inne zmiany w umowie?