Czy przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego bank bierze pod uwagę też prywatne kredyty i limity?

Aleksandra_Upadlosc
|
Jestem po pierwszej rozmowie z bankiem w sprawie restrukturyzacji kredytu na gospodarstwo i usłyszałam, że zanim wrócą do konkretów, chcą zobaczyć aktualne zestawienie wszystkich zobowiązań prywatnych i rolniczych. U mnie oprócz rat za maszyny jest jeszcze limit w koncie i karta kredytowa, które do tej pory były spłacane regularnie, ale bank zasugerował, że to też może wpłynąć na ocenę całej sprawy. Nie wiem, czy w praktyce patrzą tylko na zadłużenie związane z gospodarstwem, czy liczą cały domowy bilans i przez to inaczej podchodzą do restrukturyzacji. Chciałabym porównać to z doświadczeniami innych, bo u mnie właśnie na tym etapie zaczęły się dodatkowe pytania o wydatki poza gospodarstwem. Czy liczyli wam też limity? Czy prosili o historię prywatnych spłat?

Dyskusja

3 komentarzy
Eliza_Komornik
Tak, u mnie bank patrzył na całość, nie tylko na kredyty związane z gospodarstwem. Limit w koncie i karta też weszły do analizy, nawet jeśli były spłacane na bieżąco, bo liczyli ogólne miesięczne obciążenie i to, ile realnie zostaje na raty po restrukturyzacji. Przy drugiej rozmowie prosili mnie o pełne zestawienie wszystkiego, więc lepiej się nie zdziwić, że chcą też prywatne zobowiązania. Mówili Ci już, czy chodzi tylko o bieżące saldo, czy też o przyznane limity?
LeszekUpadlosc
Tak, zwykle patrzą na całość zadłużenia, więc limit w koncie i karta też mogą wejść do oceny, nawet jeśli są spłacane na bieżąco. Bank mówił, czy chodzi im tylko o zdolność, czy też o pełny plan restrukturyzacji?
EwaKomornikAgro
Tak, bank zwykle patrzy na całość zobowiązań, a nie tylko na kredyty związane z gospodarstwem. Limit w koncie i karta kredytowa też obniżają zdolność, nawet jeśli są spłacane terminowo, bo dla banku to dalej dostępne zadłużenie. Przy restrukturyzacji często sprawdzają cały miesięczny bilans i to, czy po zmianie warunków wszystko będzie się realnie spinało. Bank mówił Ci, czy chodzi tylko o ocenę zdolności, czy też chcą to uwzględnić przy samych warunkach restrukturyzacji?