Czy syndyk może sprzedać dom i siedlisko, jeśli mieszkają tam także rodzice rolnika?
Ela1986
|
Prowadzę niewielkie gospodarstwo mieszane na około 14 ha i od kilku miesięcy analizuję temat upadłości konsumenckiej, bo zadłużenie przekroczyło już 280 tys. zł. Największy problem mam z tym, że dom razem z podwórkiem i budynkiem gospodarczym stoi na jednej księdze wieczystej z siedliskiem. W tym domu mieszkam nie tylko ja z żoną i dzieckiem, ale też moi rodzice, którzy są tam zameldowani od lat, chociaż formalnie właścicielem jestem wyłącznie ja. Część budynku była też wykorzystywana do przechowywania paszy i drobnego sprzętu, więc nie jest to typowo tylko dom mieszkalny. Rozmawiałam ostatnio z osobą z branży i padło pytanie, czy przy ogłoszeniu upadłości syndyk patrzy na samą własność, czy też na to, kto faktycznie tam mieszka. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że rodzice dokładali się przez lata do remontów, ale nie mają żadnego wpisu w papierach. Czy w takiej sytuacji syndyk może sprzedać cały dom i siedlisko, mimo że mieszkają tam też inni domownicy?