Czy przy restrukturyzacji gospodarstwa rolnego bank każe zamknąć leasing na ciągnik i przyczepy?

Czesiek_zObory
|
Prowadzę rodzinne gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna, około 48 ha i obecnie jestem na etapie rozmów z bankiem o restrukturyzacji dwóch kredytów inwestycyjnych na łączną kwotę około 620 tys. zł. Oprócz tego mam jeszcze leasing na ciągnik i dwie przyczepy, do spłaty zostało mniej więcej 140 tys. zł i raty idą na razie terminowo. Bank wstępnie chce zobaczyć pełne zestawienie zobowiązań i zacząłem się zastanawiać, czy przy takiej restrukturyzacji mogą naciskać też na leasing, mimo że nie ma tam zaległości. Największy problem miałem po słabszym roku i spadku ceny mleka, ale sama produkcja dalej idzie i odbiór mam stały. Nie wiem też, czy leasing traktują tylko jako zwykły koszt miesięczny, czy jako coś, co może zablokować ugodę na kredytach rolnych. Czy komuś przy restrukturyzacji gospodarstwa bank postawił warunek wcześniejszego zamknięcia leasingu albo jego przepisania? Jak to u was wyglądało w praktyce na etapie składania dokumentów i pierwszych propozycji ugody?

Dyskusja

2 komentarzy
Patryk_81
Sam fakt restrukturyzacji kredytów nie oznacza jeszcze, że bank każe zamknąć leasing, bardziej chodzi im o pełny obraz zadłużenia i ocenę, czy raty leasingowe nie rozwalą nowego harmonogramu. Bank coś sugerował wprost o wcześniejszej spłacie leasingu, czy na razie tylko zbiera dokumenty?
ArekRolnikKomornik Odpowiedź
W odpowiedzi do: Patryk_81
Też to tak rozumiem, że na tym etapie bardziej sprawdzają, jak leasing wygląda przy całości obciążeń, a nie z automatu szykują jego zamknięcie, zwłaszcza jeśli raty idą terminowo. Dali już jakiś sygnał, że chcą ruszać ten leasing, czy na razie tylko proszą o komplet dokumentów?