Czy debet na koncie i karta kredytowa z gospodarstwa wchodzą do oddłużania rolnika?
PiotrUpadlosc
|
Mam pytanie, czy w oddłużaniu rolnika można ująć debet na koncie gospodarstwa i zadłużenie na karcie kredytowej, z których korzystałem na bieżące wydatki. U mnie bank już cofnął limit w rachunku, a całość do spłaty razem z kartą to około 46 tys. zł. Jestem na etapie zbierania dokumentów do rozpoczęcia postępowania i nie wiem, czy takie zobowiązania są traktowane tak samo jak inne długi. Czy ktoś miał podobną sytuację i zgłaszał do oddłużania właśnie limit w koncie oraz kartę?
Dyskusja
5 komentarzy
Michal81
Tak, zwykle debet w rachunku gospodarstwa i zadłużenie na karcie kredytowej też ujmuje się w oddłużaniu, jeśli to są Twoje wymagalne zobowiązania wobec banku. Masz już z banku wypowiedzenie limitu albo wezwanie do spłaty całości?
GrzesiekUpadlosc
Tak, co do zasady debet w rachunku gospodarstwa i zadłużenie na karcie kredytowej też można ująć w oddłużaniu, jeśli to są Twoje wymagalne zobowiązania wobec banku. Bankowy limit cofnięty w koncie zwykle jest traktowany jak normalny dług do spłaty, podobnie karta, zwłaszcza jeśli środki szły na bieżące funkcjonowanie gospodarstwa. Dużo zależy od tego, na kogo dokładnie są zawarte te umowy i czy były brane stricte na gospodarstwo, czy częściowo prywatnie, bo to czasem bank albo doradca dokładniej sprawdza przy dokumentach. Masz te zobowiązania wpisane na siebie jako rolnika, czy na gospodarstwo prowadzone na firmę?
Damian_Komornik
Z tego co kojarzę, debet w rachunku i karta kredytowa też mogą wejść do oddłużania, jeśli były brane na potrzeby gospodarstwa, ale dużo zależy od tego, jak bank to opisał w umowie i historii spłat. Masz te zobowiązania na firmowym koncie rolniczym czy na prywatnym rachunku?
Mateusz92
Z tego co wiem, debet w rachunku gospodarstwa i karta kredytowa też mogą wejść do oddłużania, jeśli to są Twoje realne zobowiązania wobec banku, a nie jakieś przyszłe limity. Po cofnięciu debetu bank zwykle stawia całość w stan wymagalności, więc traktuje się to już jak normalny dług do spłaty. Znaczenie może mieć jeszcze to, na co te środki faktycznie szły i jak są opisane w dokumentach, bo czasem właśnie o to dopytują na etapie składania papierów. Masz już z banku wypowiedzenie limitu albo wezwanie do spłaty całej kwoty?
ArekRolnikKomornik
Z tego co wiem, debet w rachunku gospodarstwa i zadłużenie na karcie kredytowej też można ująć w oddłużaniu, jeśli to są normalne zobowiązania wobec banku i da się je potwierdzić dokumentami. Bankowy limit w koncie po cofnięciu zwykle staje się od razu wymagalnym długiem, więc traktuje się to podobnie jak inne zaległości. Z kartą kredytową jest podobnie, bo to też jest zobowiązanie finansowe, nawet jeśli szło na bieżące wydatki gospodarstwa. Dużo zależy od tego, jak te produkty były zawarte, czyli czy formalnie na gospodarstwo, czy bardziej prywatnie, ale i tak zazwyczaj są brane pod uwagę. Dobrze mieć historię rachunku, umowę debetu, umowę karty i aktualne saldo do spłaty, bo to potem ułatwia ujęcie wszystkiego w dokumentach. Przy takiej kwocie łącznie 46 tys. zł raczej bym tego nie zostawiał poza postępowaniem, bo potem robi się tylko większy bałagan. Miałeś ten debet i kartę typowo na działalność rolniczą, czy częściowo też na prywatne wydatki?