Czy umowa kontraktacji brojlerów może zostać zerwana po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej rolnika?

JanekSpodPlocka
|
Prowadzę jako rolnik indywidualny nieduże gospodarstwo pod brojlera i jestem na etapie składania wniosku o upadłość konsumencką, bo zadłużenie urosło mi do około 180 tys. zł. Mam podpisaną umowę kontraktacji z firmą, która daje pisklęta i paszę, a rozliczenie idzie dopiero po zakończonym cyklu. Najbardziej nie wiem, co się dzieje z taką umową, jeśli sąd ogłosi upadłość już w trakcie tuczu i w kurniku będzie towar. Czy kontraktujący może wtedy od razu wstrzymać kolejne dostawy albo zerwać umowę tylko przez sam fakt upadłości? Zastanawiam się też, jak jest traktowane rozliczenie za bieżący cykl, jeśli część należności schodzi na potrącenia za paszę i weterynarię. Gospodarstwo jest moje, bez spółki, ale część sprzętu do obsługi kurników mam jeszcze niespłaconą. Miał ktoś taką sytuację przy brojlerach i wie, jak to wygląda w praktyce po stronie syndyka i firmy kontraktującej?

Dyskusja

2 komentarzy
Edyta_98
To sporo zależy od samej treści umowy i od tego, czy masz tam wpisane, co dzieje się przy upadłości albo utracie płynności. Sama upadłość nie zawsze z automatu zrywa kontraktację, ale firma może próbować się powołać na zapisy o rozwiązaniu umowy albo wstrzymaniu dalszych dostaw, a potem i tak dużo zależy od stanowiska syndyka. Jeśli ogłoszenie upadłości wypadnie w trakcie tuczu, to kluczowe będzie też, czy umowa jest dalej wykonywana i kto formalnie rozlicza ten cykl po stronie gospodarstwa. Masz w umowie jakiś punkt o rozwiązaniu kontraktu przy upadłości albo zajęciu majątku?
Hubert_Rolnik
Sama upadłość konsumencka nie zrywa automatycznie umowy kontraktacji, ale po jej ogłoszeniu w sprawę wchodzi syndyk i to od treści umowy oraz etapu wykonania będzie zależało, czy kontrakt będzie dalej realizowany, czy ktoś spróbuje go wypowiedzieć. Jeśli tucz już trwa i w kurniku jest obsada, to często kluczowe jest szybkie ustalenie z syndykiem i kontraktującym, jak dokończyć cykl i rozliczyć paszę, pisklęta oraz odbiór brojlera; masz w umowie zapis o rozwiązaniu na wypadek upadłości?