Czy maszyny kupione z dotacji PROW wchodzą do masy upadłości konsumenckiej rolnika?
NataliaAgro
|
Prowadzę z mężem niewielkie gospodarstwo warzywnicze, ale formalnie ziemia i sprzęt są zapisane na mnie i rozważam złożenie wniosku o upadłość konsumencką. Kilka lat temu kupiłam z dofinansowaniem z PROW używany ciągnik i opryskiwacz, które do dziś są potrzebne do pracy w gospodarstwie. Mam obecnie około 210 tys. zł długów, głównie kredytów i zaległości wobec dostawców nawozów oraz środków ochrony roślin. Nie wiem, czy przy upadłości takie maszyny są traktowane normalnie jak każdy inny majątek, czy przez to, że były kupione z dotacji, sytuacja wygląda inaczej. Zastanawia mnie też, czy syndyk bierze pod uwagę, że sprzęt nadal jest używany do bieżącej produkcji i bez niego trudno utrzymać jakikolwiek dochód. Wniosek nie został jeszcze złożony, ale kompletuję dokumenty i próbuję ustalić, jak to może wyglądać w praktyce. Czy ktoś miał podobną sytuację z maszynami rolniczymi kupionymi z PROW przy upadłości konsumenckiej rolnika?