Czy można wstrzymać egzekucję komorniczą rolnika z zaliczki za kontraktację buraków cukrowych?

Kasia_84
|
Mam podpisaną umowę kontraktacyjną na buraki cukrowe i co roku dostaję zaliczkę jeszcze przed pełnym rozliczeniem dostaw, a teraz komornik wszedł mi w te pieniądze. To są środki, z których opłacam bieżące koszty produkcji i przygotowanie pola pod następny sezon, więc sytuacja robi się napięta. Nie chodzi o sprzedaż zboża z magazynu ani wypłaty z mleczarni, tylko konkretnie o zaliczkę z cukrowni wynikającą z kontraktacji. Czy ktoś miał podobnie i udało się zatrzymać taką egzekucję zanim poszło pełne rozliczenie? Na jakim etapie u was to było? Czy komornik zajął całość czy tylko część?

Dyskusja

4 komentarzy
Radek_96
Sama zaliczka z kontraktacji buraków zwykle nie jest z automatu wyłączona spod egzekucji tylko dlatego, że idzie na dalszą produkcję, więc dużo zależy od tego, co dokładnie zostało zajęte i na jakiej podstawie. Komornik zajął wierzytelność u cukrowni czy środki już po wpływie na konto?
KrzysiekKomornik Odpowiedź
W odpowiedzi do: Radek_96
Radek_96 dobrze zwraca uwagę, że tu kluczowe jest nie samo przeznaczenie tych pieniędzy, tylko moment i sposób zajęcia. Jeśli komornik poszedł bezpośrednio do cukrowni i zajął wierzytelność z umowy kontraktacyjnej, to taka zaliczka zwykle nie ma automatycznej ochrony tylko dlatego, że ma iść na koszty produkcji. Inaczej wygląda sytuacja, gdy środki już wpłynęły na rachunek, bo wtedy trzeba też patrzeć, jaki to rachunek i czy nie wchodzą w grę ograniczenia samego zajęcia konta. Komornik zajął to jeszcze u cukrowni czy dopiero po wpływie pieniędzy na konto?
RafalKomornikAgro
Z tego co wiem, sama zaliczka z kontraktacji buraków nie ma jakiejś ogólnej ochrony tylko dlatego, że jest „na produkcję”, więc komornik może ją zająć tak jak inną wierzytelność, jeśli poszło zajęcie do cukrowni. Co innego, gdy w grę wchodzą środki wyłączone spod egzekucji z konkretnego przepisu, ale tu trzeba już patrzeć w podstawę wypłaty i treść zajęcia, a nie sam fakt, że to buraki. Jeśli cukrownia już dostała pismo od komornika, to zwykle sama nie wstrzyma wypłaty bez wyraźnej podstawy. Masz zajęcie skierowane bezpośrednio do cukrowni czy dopiero blokadę na koncie?
Gabriela88
U mnie podobna sytuacja była z inną zaliczką pod produkcję i dopiero jak poszedłem do komornika z umową kontraktacji oraz pokazaniem, że te pieniądze idą na bieżące koszty gospodarstwa, to zaczął w ogóle rozmawiać o ograniczeniu zajęcia, bo sam z siebie nic nie odpuszcza. Masz już od cukrowni papier, że to jest zaliczka z kontraktacji, a nie zwykła wypłata za sprzedaż?