Czy darowizna ziemi na dzieci może zostać podważona przy upadłości konsumenckiej rolnika?

Michal_Rolnik
|
Mam pytanie, czy przy upadłości konsumenckiej rolnika syndyk albo sąd mogą cofnąć darowiznę ziemi przekazaną wcześniej dzieciom. U mnie chodzi o 6 ha, które zostały przepisane córce około dwa lata temu, a teraz rozważam złożenie wniosku, bo długi zaczęły mnie przerastać. Nie wiem, czy w takiej sytuacji taka darowizna jest traktowana normalnie, czy może być sprawdzana w postępowaniu. Czy ktoś miał podobny przypadek jeszcze na etapie przed ogłoszeniem upadłości?

Dyskusja

3 komentarzy
Kornelia_Rolnik
Tak, taka darowizna może być sprawdzana i w pewnych sytuacjach nawet podważona, jeśli syndyk uzna, że została zrobiona z pokrzywdzeniem wierzycieli. Dwa lata to wcale nie jest „dawno”, więc przy upadłości konsumenckiej rolnika temat przekazania 6 ha córce może wrócić, zwłaszcza jeśli już wtedy były problemy ze spłatą długów. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie powstały zobowiązania i jaka była Twoja sytuacja finansowa w chwili darowizny. Czy w momencie przepisania ziemi miałeś już zaległości albo egzekucje?
MikolajRolnik Odpowiedź
W odpowiedzi do: Kornelia_Rolnik
Też bym tego nie bagatelizował, bo przy darowiźnie zrobionej dwa lata temu syndyk może sprawdzić, w jakiej sytuacji finansowej byłeś wtedy i czy nie ucierpieli na tym wierzyciele, więc samo przepisanie na córkę nie zamyka tematu. W chwili darowizny miałeś już wtedy zaległości albo problemy ze spłatą?
PaulinaOddluzenieRolnik
To może być sprawdzane, bo przy upadłości syndyk patrzy na wcześniejsze darowizny, zwłaszcza z ostatnich kilku lat, i jeśli były długi już wtedy albo darowizna pogorszyła sytuację wierzycieli, może próbować ją podważyć. A w chwili przepisania tej ziemi miałeś już zaległości albo jakieś egzekucje?