Czy zaległy VAT i podatek do urzędu skarbowego można ująć w oddłużaniu rolnika?

Pawel_78
|
Prowadzę gospodarstwo i poza ratami w banku narosły mi też zaległości w urzędzie skarbowym, głównie z VAT-u i podatku dochodowego z dodatkowej sprzedaży. Najgorzej jest to, że odsetki cały czas rosną i zaczynam się gubić, co w ogóle da się ująć w takim postępowaniu, a co zostaje osobno. Nie mam jednej dużej kwoty, tylko kilka zaległych okresów i pisma z różnymi terminami, więc trudno mi ocenić, jak to jest traktowane w praktyce. Czy ktoś miał podobną sytuację z długiem wobec skarbówki przy oddłużaniu rolnika? Czy liczy się to samo jak inne zobowiązania?

Dyskusja

1 komentarzy
Marcin_96
Tak, zaległości wobec urzędu skarbowego, w tym VAT i podatek dochodowy, mogą być brane pod uwagę przy oddłużaniu rolnika, ale dużo zależy od tego, w jakim trybie to ma iść i na jakim etapie są już te sprawy. Sam podział na kilka okresów nie przekreśla ujęcia tego w całości, tylko trzeba to dobrze rozpisać: kwoty główne, odsetki, terminy i to, czy urząd wszczął już egzekucję. Część zobowiązań publicznoprawnych da się objąć układem, ale nie zawsze wszystko wchodzi automatycznie tak samo jak długi bankowe. Masz już otwarte jakieś postępowanie oddłużeniowe, czy dopiero sprawdzasz, co da się do niego wrzucić?