Zaległy KRUS i podatek rolny, od czego zacząć żeby sobie bardziej nie zaszkodzić?

RysiekOdMaszyn
|
Mam narosły zaległy KRUS i do tego podatek rolny w gminie, a pieniędzy nie starczy, żeby od razu zamknąć wszystko. Nie chcę robić przypadkowej wpłaty, bo boję się, że zapłacę nie tam gdzie trzeba i potem i tak ruszy dalsza egzekucja. Jak to ugryźć w praktyce, żeby najpierw ustalić co jest pilniejsze, KRUS czy gmina, i czy lepiej najpierw składać wnioski o raty albo ulgę? Miał ktoś podobnie i wie, o jakie dokumenty od razu pytać, żeby nie odbijać się od jednego urzędu do drugiego? Najbardziej zależy mi na tym, żeby nie pogorszyć sobie sytuacji przez złą kolejność spłaty.

Dyskusja

1 komentarzy
RomekOddluzenie
Ja bym zaczął od ustalenia na piśmie dokładnego salda w obu miejscach: w KRUS-ie, czy sprawa jest już po terminach i grozi egzekucją, i w gminie, jak wygląda podatek z odsetkami. Dopiero z tym porównaniem składałbym wnioski o raty albo ulgę, bo przypadkowa wpłata często niewiele daje, jeśli najpilniejsza należność dalej wisi. U mnie najważniejsze było zebranie decyzji, wezwań, potwierdzeń wcześniejszych wpłat i krótkiego opisu sytuacji finansowej, żeby od razu rozmawiać konkretnie.