Czy można wstrzymać egzekucję komorniczą rolnika z dopłat bezpośrednich z ARiMR?

Tomek_zPodlasia
|
Mam zajęcie komornicze i dostałem informację, że środki z dopłat bezpośrednich mają trafić na konto, które już jest pod obserwacją komornika. To są pieniądze, z których planowałem kupić nawozy i materiał siewny na najbliższy sezon, więc bez nich będzie ciężko ruszyć z pracami. Czy na etapie wpływu dopłat z ARiMR da się jeszcze wstrzymać egzekucję komorniczą?

Dyskusja

4 komentarzy
Teresa_Upadlosc
U mnie komornik nie wstrzymał zajęcia tylko dlatego, że to były dopłaty z ARiMR, dopiero po szybkim złożeniu pisma i pokazaniu, że te pieniądze idą na bieżącą produkcję, udało się coś ugrać, ale trzeba działać od razu. Masz już zajęcie tylko na koncie, czy też bezpośrednio poszło pismo do ARiMR?
WojtekUpadlosc
U mnie było podobnie i niestety samo to, że to dopłaty z ARiMR, nie zatrzymało komornika, jeśli pieniądze wpłynęły już na zwykłe konto objęte zajęciem. Da się jeszcze próbować działać, ale trzeba to robić od razu, zanim środki rozejdą się dalej, bo potem odzyskanie czegokolwiek robi się dużo trudniejsze. W praktyce dużo zależy od tego, czy komornik już zajął rachunek i czy bank zdążył przekazać środki. Masz już potwierdzenie, że dopłata faktycznie weszła na konto?
AmeliaKomornik
Da się coś zrobić, ale kluczowe jest to, na jakim etapie są te pieniądze. Sama dopłata w ARiMR co do zasady nie powinna być zajmowana jeszcze przed wypłatą, ale po wpływie na zwykły rachunek objęty zajęciem bank często traktuje ją już jak inne środki na koncie. W praktyce więc wstrzymanie egzekucji dokładnie w momencie wpływu dopłat bywa bardzo trudne. Można od razu składać do komornika i do banku pismo, że chodzi o środki z dopłat bezpośrednich, z potwierdzeniem z ARiMR albo historią przelewu, i wnosić o ich zwolnienie, ale to nie zawsze daje efekt. Jeśli dług dotyczy prowadzenia gospodarstwa, pojawia się też temat zawieszenia egzekucji przy procedurze restrukturyzacji zadłużenia rolnika, tylko to już idzie osobnym trybem. Sam argument, że pieniądze miały pójść na nawozy i materiał siewny, życiowo jest mocny, ale niestety nie zatrzymuje automatycznie zajęcia rachunku. Jak środki jeszcze nie weszły na konto, to liczy się szybka reakcja, bo po zaksięgowaniu robi się dużo trudniej. To jest zajęcie zwykłego rachunku bankowego, czy komornik kierował coś bezpośrednio do ARiMR?
Maciek90
Da się próbować to zatrzymać, ale samo to, że to są dopłaty z ARiMR, nie zawsze automatycznie chroni je przed zajęciem, więc dużo zależy od tego, na jakim etapie jest egzekucja i czy da się wykazać, że te środki mają charakter wyłączony spod zajęcia albo są niezbędne do prowadzenia gospodarstwa. Składałeś już do komornika albo do sądu skargę lub wniosek o ograniczenie egzekucji z tych konkretnych pieniędzy?