Czy poręczenie kredytu za członka rodziny można ująć w oddłużaniu rolnika?
Bogdan_72
|
Prowadzę gospodarstwo mleczne jako osoba fizyczna i od kilku miesięcy układam dokumenty do oddłużania, bo nazbierało się już około 280 tys. zł różnych zaległości. Kilka lat temu poręczyłem jeszcze kredyt inwestycyjny bratu na zakup sprzętu i teraz bank przysłał do mnie wezwanie, bo on przestał spłacać raty. U mnie sprawa jest już na etapie ponagleń i rozmów z kancelarią, a nie wiem, jak traktowane jest takie poręczenie, skoro dług nie był zaciągany bezpośrednio na moje gospodarstwo. Część zobowiązań mam typowo rolniczych, ale to poręczenie dotyczy umowy podpisanej prywatnie, choć bank wpisał mnie jako współodpowiedzialnego za spłatę. Nie mam jeszcze wyroku ani komornika w tej konkretnej sprawie, tylko wezwania do zapłaty i informację o zadłużeniu. Czy takie poręczenie kredytu za członka rodziny można w ogóle ująć w oddłużaniu rolnika, czy jest to liczone inaczej niż własny kredyt lub faktury z gospodarstwa? Chodzi mi o sytuację, kiedy bank już kieruje roszczenie do poręczyciela, ale zobowiązanie pierwotnie brała inna osoba.