Czy można wstrzymać egzekucję komorniczą rolnika z odszkodowania za szkody w uprawach po gradobiciu?

MarcinKomornik
|
Mam pytanie, czy da się wstrzymać egzekucję komorniczą z odszkodowania z polisy za szkody w uprawach, jeśli pieniądze mają pójść na dalsze prowadzenie gospodarstwa. U mnie sprawa jest już po wszczęciu egzekucji i komornik zajął rachunek, a teraz czekam jeszcze na wypłatę około 18 tys. zł z ubezpieczenia po gradobiciu rzepaku. Nie wiem, czy takie środki są traktowane tak samo jak zwykły wpływ na konto, czy w praktyce można je jakoś wyłączyć spod zajęcia. Czy ktoś miał podobną sytuację przy szkodzie zgłoszonej jeszcze przed żniwami i wie, jak to wygląda od strony samej egzekucji?

Dyskusja

1 komentarzy
SylwiaAgro
Da się próbować to zatrzymać, ale samo to, że odszkodowanie ma iść na dalsze prowadzenie gospodarstwa, nie daje automatycznie ochrony przed zajęciem. Jeśli pieniądze wpłyną na zajęty rachunek, bank zwykle potraktuje je jak każdy inny wpływ, chyba że uda się wcześniej wykazać przed komornikiem albo sądem, że te środki nie podlegają egzekucji albo powinny być wyłączone spod zajęcia. W takiej sytuacji liczy się, z jakiego dokładnie tytułu jest wypłata i czy da się to dobrze udokumentować z polisy oraz decyzji ubezpieczyciela. Masz już informację od ubezpieczyciela, czy przelew będzie opisany w sposób jasno wskazujący, że to odszkodowanie za szkody w uprawach?